Centar za energetsku efikasnost (CEE)

ODRŽAN ZAVRŠNI INFO DAN PROJEKTA
“RAZVOJ I UNAPREĐENJE KONKURENTNOSTI MALIH I SREDNJIH PREDUZEĆA (MSP) NA POLJU POVEĆANJA ENERGETSKE EFIKASNOSTI”

 

/16. mart 2010./

Povećanje energetske efikasnosti u zgradarstvu
i angažovanje domaće operative kao jedan od izlaza iz krize

 


U prostorijama Privredne komore Kantona Sarajevo danas je održan finalni INFO dan posvećen projektu “Razvoj i unapređenje konkurentnosti malih i srednjih preduzeća (MSP) na polju povećanja energetske efikasnosti”. Glavni zadatak ovog projekta, čija se realizacija odvijala u periodu 11.2007. – 2.2010. godine, bio je pružiti podršku sektoru MSP-a, doprinijeti regionalom razvoju i razvoju politike okoliša i njene integracije u sektorsku politiku. Projekat je finansirala Evropska komisija iz fonda EURED - Podrška EU malim i srednjim preduzećima i regionalnom ekonomskom razvoju BiH. Partner Komore u realizaciji Projekta je Regionalni centar za obrazovanje i informisanje iz održivog razvoja za Jugoistočnu Evropu - REIC (Regional Education and Information Centre for Sustainable Development in SEE).

O značaju i aktivnostima projekta danas su govorili Kemal Grebo, predsjednik Komore, Munevera Pahor, sekretar Komore, prof.dr. Aleksandar Knežević iz REIC-a i Rusmira Mandić, direktorica Centra za edukaciju i informatičke poslove.

Prisutnima su se obratili, uz pohvalne riječi o projektu i Maja Došenović iz Evropske komisije, Zahid Pita, ispred Ministarstva za stambene poslove Kantona Sarajevo, te polaznici edukacije organizirane u okviru projekta, uz iskazani interes i želju svih aktera da se započeti proces nastavi i u buduće.

„Realizacijom ovog projekta firme su povećale svoje znanje i iskustvo. Proširila se svijest i kompanija i građanstva o potrebi povećanja energetske efikasnosti. Komora je stekla veliko iskustvo u implementaciji projekata koji se finasiraju iz međunarodnih izvora, potvrdila veliki ugled koji ima u domaćoj i međunarodnoj stručnoj javnosti i postala atraktivan partner aplikantima iz zemalja EU za realizaciju složenih projekata.” , kazala je Rusmira Mandić.

U toku implementacije Projekta Privredna komora Kantona Sarajevo je, u saradnji sa partnerom REIC-om, realizovala sve predviđene aktivnosti iz Akcionog plana Projekta.

Formiran je Centar za energetsku efikasnost, čiji je glavni zadatak pružanje usluga poslovnom sektoru s ciljem unapređenja znanja i snažnijeg djelovanja građevinsko-projektantskih kompanija.

Tako bi se kroz štednju energije, smanjenje troškova, poboljšanje stanja okoliša i kvaliteta življenja u Kantonu Sarajevo multiplicirali i efekti energetske efikasnosti.

Realizovano je pet trodnevnih seminara i četiri radionice o problematici projektovanja EE zgrada, izgradnji pravnog okruženja u BiH za sprovođenje akcija sanacije toplinskih gubitaka u zgradama – na bazi regulative EU i međunarodnih standarda, kao i drugim pitanjima.

Učesnicima cijelog ciklusa seminara danas je zvanično uručen i certifikat Savjetnika za energetsku efikasnost u zgradarstvu.

Za širenje kampanje o energetskoj efikasnosti s ciljem informisanja i edukacije firmi i korisnika usluga urađene su dvije studije: Energetska efikasnost u javnim objektima KS i  Energetska efikasnost u objektima kolektivnog stanovanja, tri vodiča i direktorij  MSP na KS koje se bave projektovanjem, građenjem, proizvodnjom i trgovinom građevinskog materijala, kao i promotivni materijal.           

Održavani su okrugli stolovi, konferencije za štampu, a urađena je web-stranica Projekta i Centra za energetsku efikasnost, sa nekoliko različitih baza podataka.

Kako je upozorio prof. Aleksanadar Knežević, povećanje energetske efikasnosti u zgradarstvu i angažovanje domaće operative u tom pravcu mogao bi biti i jedan od izlaza iz krize.

„Postoje finansijski mehanizmi međunarodnih fondova koji pomažu aktivnosti na povećanju energetske efikasnosti, čime se smanjuju troškovi grijanja. Izlaz je u povećanju energetske efikasnosti  pri čemu se investicija vraća u vidu uštede.”, kazao je prof. Knežević.

U Komori očekuju aktivno učešće firmi i institucija iz Kantona Sarajevo u daljoj realizaciji dugoročnih ciljeva koje je pokrenuo ovaj projekat, a kroz aktivnosti koje će provoditi Centar za energetsku efikasnost u Komori.

www.pksa.com.ba
www.energetska-efikasnost.ba         

 

PUBLIKACIJE