Centar za energetsku efikasnost (CEE)

 

Svečano otvoren Centar za razvoj i unapređenje GP kompanija na polju
povećanja energetske efikasnosti - CEE

/03. juni 2008./

U prostorijama Privredne komore Kantona Sarajevo danas je svečano otvoren Centar za razvoj i unapređenje GP kompanija na polju povećanja energetske efikasnosti – CEE. Zadatak Centra je pružanje usluga poslovnom sketoru s ciljem unapređenja znanja i snažnijeg djelovanja građevinsko-projektantskih kompanija. Tako bi se kroz štednju energije, smanjenje troškova, poboljšanje stanja okoliša i kvaliteta življenja u Kantonu Sarajevo multiplicirali i efekti energetske efikasnosti.

„Cijene energenata u svijetu su evidentno u stalnom porastu, što se odražava i na cijenu energenata u BiH. To može da uspori ekonomski razvoj i dovede do pada životnog standarda gradana. Saglasno svjetskoj praksi, pokazuje se da je najbolje rješenje ove situacije ulaganje u racionalizaciju potrošnje energije, što je jedan od zadataka Centra “, kazao je u svom obracanju g. Kemal Grebo, predsjednik Privredne komore Kantona Sarajevo.

Projekat Komore u okviru kojeg je formiran Centar nosi naziv »Razvoj i unapredenje konkurentnosti MSP na polju povećanja energetske efikasnosti« i njegovi ciljevi su poboljšati poslovnu infrastrukturu za potrebe MSP, povecati njihovu konkurentnosti na polju energetske efikasnosti i doprinijeti razvoju politike okoliša i njene integracije u društvo u cjelini.

Kako isticu u Komori ocekuje se aktivno ucešce firmi i institucija iz Kantona Sarajevo u realizaciji projekta, a kroz aktivnosti koje ce provoditi CEE.

„Nadamo se da će ovaj Projekat i Centar inicirati i formiranje Agencije za energetsku efikasnost na nivou države, kao što je to slucaj u zemljama regije i šire“, istakao je na kraju g. Grebo.

Sredstva za realizaciju ovog projekta u visini od 223.000,00 EUR obezbijedila je Evropska unija. Partner Privredne komore Kantona Sarajevo u realizaciji projekta je Regionalni centar za obrazovanje i informisanje iz održivog razvoja za Jugoistocnu Evropu - REIC (Regional Education and Information Centre for Sustainable Development in SEE).

 

 

 

 


PUBLIKACIJE